duminică, septembrie 10, 2006

ICO

Joi noapte am terminat ICO. Ce joc fantastic!

ICO

Review-ul de pe GameSpot începe aşa:

At a moment when cheap visual fluff is all too often framed by derivative game mechanics, ICO stands sound and elegant.


ICO e un joc doar pt. PS2 apărut relativ cu mult timp în urmă (24 Sep 2001) şi pe care probabil că nu l-aş fi jucat niciodată dacă nu aş fi achiziţionat un PS2 anul trecut în februarie. Dar având PS2 şi găsind jocul la reduceri (avantajul jocurilor vechi :)) m-am hotărât să-l cumpăr. Şi bine am făcut!

Jocul ăsta este atât de diferit de cam tot ce-am jucat până acum - şi am jucat destul :) - încât anumiţi fan(atici) i-au dedicat eseuri lungi şi întortochiate, cum ar fi ăsta: Talking ICO: An Annotation by Peter Eliot.

Pagina de pe Wikipedia, review-ul de pe GameSpot şi eseul fanului cred că o să-l descrie mult mai bine decât o pot face eu. Cert e că şi mie şi lui Mami ne-a plăcut f.f. mult şi după ce l-am terminat ne-am simţit transformaţi. Schimbaţi puţin, exact aşa cum te simţi după un film sau o carte foarte bună, o expoziţie sau un concert de calitate. E unul dintre puţinele jocuri pe care mă pot avânta să le categorizez ca şi artă.

Aceeaşi echipă care a creat ICO a lansat în octombrie 2005 un joc cu o atmosferă similară numit Shadow of the Colossus Din ce am citit pe net SoTC adoptă acelaşi stil minimalist ca şi ICO: no towns or dungeons to explore, no characters with which to interact, and no enemies to defeat other than the colossi..

Echipa care a realizat cele două jocuri e condusă de un tânăr niponifer, Ueda Fumito (上田 文人) pre numele lui, despre care Wikipedia scrie aşa:
Ueda's productions are distinguished by a severe economy of plot and scenario, illustrated with overexposed, desaturated light and sparse dialogue. This approach, described by Ueda as "design by subtraction," lends his work an existential tone.


Acum caut după "Shadow of the Colossus" şi după ce o să începem să-l jucăm o să scriu impresii...

4 comentarii:

bio spunea...

Da intr-adevar unul dintre jocurile care a meritat 10/10. Mi-a venit sa plang cand l-am terminat :-S. Pur si simplu prea dragut. Stii, daca il joci a doua oara, ceea ce zice fata aia poti sa intelegi.
Shadow of the colossus inca nu l-am cumparat, dar am de gand sa cumpar mai multe jocuri pe PS2 mai ales dupa ce apare PS3.
Un alt joc care este foarte aproape de calitatea ICO, dar nu de aceeasi factura este Psychonauts. Ti-l recomand din toata inima.

xeal spunea...

Da, când îl joci a doua oară -- ceea ce probabil că va trebui să mai aştepte puţin -- înţelegi ce vorbeşte Yorda (numele fetei).

Plus că dacă ai două gamepad-uri poţi să-l foloseşti pe al doilea ca să o controlezi pe ea.

Sper că atunci când o să-i zic lui Mami "vino!" o să se execute rapid :) Că prinţesa de Yorda trebuia chemată de un milion de ori până să-şi mişte fizicul cel gingaş :P

Ah, şi încă o chestie e că arma secretă devine mult mai specială!

jan spunea...

va rog ajutatima mam blocat undeva la ico...
e un loc cu doua incaperi mari dar nu te poti catara pe nimik.ma urc cu fata pe o chestie rotunda se ridica niste scari ajung la un cerc mare in perete cu doua flacari langa elsi cu o maneta langa trag de ea si nu se intampla nimik.in camera de langae tot un cerc mare cu un cutit in el.am aces doar la astea doua camere pt k totate usile sau inchis.de akolo nu stiu ce sa mai fac.

xeal spunea...

jan, GameFAQs are o pagina cu o gramada de "walkthroughs" pt. ICO (ca si pt. aproape orice alt joc creat vreodata).

Pagina pt. ICO o gasesti aici.