vineri, august 04, 2006

Gedo senki (Tales from Earthsea)

Săptămâna asta am fost la două filme. Lucru foarte rar la noi. Dar ambele erau pe lista "de văzut". Aşa că am făcut eforturi mai mult sau mai puţin culturale şi ne-am dus la cinema de două ori după servici.
Lăsând "cultura" la o parte, trebuie să recunosc că deşi Gedo Senki e desenat/animat/cântat foarte frumos, Silent Hill ne-a distrat mult mai bine pe amândoi.

Da, "Gedo senki" [ゲド戦記] e filmul la care am fost aseară. Ceea ce s-ar traduce "Ged, cronicile războiului". Titlul în japoneză e complet aiurea că nu e vorba de nici un război... Iar titlul oficial în engleză e "Tales from Earthsea". Deşi e cam departe de Earthsea.
Şi asta e problema lui majoră. Că e frumos de felul lui, dar cam găunos la capitolul poveste. Că unde Ursula K. Le Guin ne încântă mirific, Goro Miyazaki ne descântă şi ne încurcă amestecând personaje şi evenimente din toate cele patru povestiri din originalul "Tales from Earthsea" ba chiar adăugând pe ici pe colo, prin părţile esenţiale şi de la dânsul.

Ca să o scurtez pot să spun că domnul regizor+scenarist a făcut bunătate de poveste varză! :( Dacă nu aş fi citit "Tales from Earthsea" nu cred că aş fi înţeles mai nimic. Plus că anumite personaje din film par reciclate din mai vechile animaţii Ghibli. Mă refer la feţe, voci, personalitate. What the heck?!

În final nu pot să zic că nu mi-a plăcut ... dar nici că mi-a plăcut. Poate dacă-l mai văd o dată o să mă mai dezmeticesc :p Ca şi grafică&animaţie e frumos. Dar povestea (o fi fost traducerea în japoneză aiurea?!) îl trage la fundul mării.

După ce s-a terminat filmul i-am promis lui Mami că îi cumpăr "Tales from Earthsea" (în niponiferă) că trebuie o citească. Sau, şi mai bine, îşi antrenează engleza citind-o în original. Că se merită!

Un comentariu:

bio spunea...

Da, pai nu? Trebuie sa o citeasca!