luni, martie 13, 2006

Gedo Senki (Ged's War Chronicles)

Ieri am avut o revelaţie! Una mică, dar tot revelaţie se cheamă :)

Văzusem cu ceva vreme în urmă un trailer al ultimului film de animaţie de la Studio Ghibli (printre altele, creatori ai Nausicaa, Laputa, Princess Mononoke, Spirited Away) şi mi s-a părut foarte interesant. Până aici, nimic generator de revelaţii :)

Dar... aseară acelaşi trailer a fost la TV. Şi m-am uitat mai atent. Un băiat, un dragon, zbor, multe kanji-uri ... n-am înţeles mai nimic :) Dar arăta bine! Ecranul de final (aşa s-o fi spunând?) m-a intrigat. Scris mare, în katakana+kanji, Gedo Senki [ゲド戦記].
Gedo, Gedo mi se tot învârtea în minte... numele ăsta îmi sună cunoscut... doar n-o fi Ged din Earthsea (de Ursula K. Le Guin)?! Ar fi prea frumos să fie adevărat... sunt un mare fan al Earthsea! Şi tocmai Hayao Miyazaki să facă un anime după Earthsea... Am întrebat-o repede pe Mami "Cum se numeşte filmul ăsta că io nu înţeleg decât Ged?" "Gedo Senki", îmi zice. "Şi ce e aia Senki?" "Cronică a războiului". "Cronică a războiului??? Păi nu poate să fie Earthsea..."

Pentru ca azi să primesc linkul ăsta de la Mami prin email! E totuşi Earthsea! Doar că are un titlu cam aiurea. Şi e făcut după cartea a treia din ciclu: The Farthest Shore şi nu după prima cum credeam eu. Şi nu e regizat de Hayao Miyazaki ci de fiul lui, Goro Miyazaki (care nici nu ştiam că face filme :)). Sper că aşchia nu a sărit departe de trunchi ;)

Mai multe detalii despre film pe Wikipedia.

No, păi până în iulie (în Japonia) e ceva de aşteptat...

P.S. Mr. Goro Miyazaki, I have big expectations for this movie. You better do it right! :)

4 comentarii:

Sandu Muntean spunea...

Io nu am decit Deposedatii si Mana stinga a intunericului.Nu stiu daca le-ai citit.

Earthsea Trilogy (Wizard of Earthsea, The Tombs of Atuan & The Farthest Shore) nu cred ca a fost tradusa in limba romana.

Place si la mine.

xeal spunea...

De fapt trilogia e o quadrilogie apărută într-un singur volum de-i zice The Earthsea Quartet. Include şi Tehanu, care a fost scris mult mai târziu.

Şi de fapt şi quadrilogia nu mai e quadrilogie căci în 2001 Ursula K. Le Guin a continuat seria cu Tales from Earthsea (o colecţie de povestiri) şi The Other Wind (un roman).

Deci e de citit :)

bio spunea...

Salut,

Eu am citit cartea - in Engleza. Minunata! De zece ori mai buna decat Lord of da... Apropos de Printesa Mononoke, foarte draguta animatia dar povestea a fost cam aiurita.

xeal spunea...

bio,

Să citeşti şi "Tales from Earthsea" şi mai ales "The Other Wind". Sunt foarte faine!