sâmbătă, ianuarie 28, 2006

Căsătoria civilă în Japonia

Având în vedere că mi s-a solicitat, în mod repetat, să trimit "poze de la nuntă" ;) mă văd nevoit să descâlcesc minţile oamenilor care prin căsătorie înţeleg nuntă.

Să vedem ce zice DEX-ul...

CĂSĂTORÍE, căsătorii, s.f. Uniune legală, liber consimţită între un bărbat şi o femeie pentru întemeierea unei familii.
NÚNTĂ, nunţi, s.f. 1. Căsătorie (religioasă); ceremonial şi petrecere organizate cu prilejul unei căsătorii (religioase).

No, păi noi, deocamdată, ne-am căsătorit. De nuntit, o să ne nuntim în România... deşi nu va fi uşor având în vedere că Mami e japoneză ;)

În Japonia, căsătoria civilă echivalează nici mai mult nici mai puţin cu o simplă depunere de acte la un ghişeu de la primarie. Nici măcar nu există un "ofiţer al stării civile" sau ceva similar şi nici măcar un ghişeu special.
Ghişeul cu pricina este ghişeul existent la fiecare primărie care se ocupă de "naşteri, căsătorii şi decese" - da, totul e la un loc - foarte pragmatici, japonezii ăştia...

Aşa că am stat şi noi la coadă împreună cu alţii care veneau cu diverse probleme, am depus actele necesare (puţine), am aşteptat, am primit confirmarea ca actele sunt în regulă şi ... asta e tot!

Revelaţie: Dacă nu ceri în mod explicit nu primeşti absolut nici o dovada că eşti căsătorit!!!

Ceea ce evident că pe mine m-a şocat! Aşa că a trebuit să aplicăm pt. dovadă, altă coadă, altă aşteptare, primit dovada. Nici măcar nu e un certificat special, arată ca orişice extras birocratic.

A durat cam 2-3 ore toată operaţiunea ... nimic special şi te lasă aşa, cu un gust ciudat în gură...

O altă chestie altfel e că atunci când depui actele de căsătorie nici măcar nu trebuie mers ambii (viitori) soţi. Unul e suficient!

Altă planetă, altă civilizaţie. Asta este. Ca să supravieţuieşti trebuie să te adaptezi!

9 comentarii:

Pasii spunea...

I'm lost.....te-ai casatorit, nu nuntit dar ideea este aceeasi.....si nu ai spus si tu mioritzelor care inca mai sperau ca totusi nu ti-ai pierdut de tot simtul gustativ?Incredibil....uite asa raman eu fata batrana....

xeal spunea...

Păi de nuntit o să ne nuntim în RO. Că aici singurele biserici ortodoxe sunt ruseşti pe stil vechi (whatever that means :))

Plus că vroiam să fie şi ai mei părinţi prezenţi.

Pasii, tu ştii foarte bine că de gustibus non disputandum est aşa că nu poţi pentru ca să zici nimic la faza asta ;)
Referitor la rămasul tău fată bătârnă... ai rupt-o-n fericire cu prince charming al tău sau ce s-a împlântat?

Anonim spunea...

A cam rupt-o el in fericire, ca sa te citez ca pe un clasic in viata:)...si ce viata nene!!!...
Deocamdata nu ne nuntim, nu ne arde noua de niste chestii din astea, abia facuram credit la banca sa dam o fatza noua casei. Oricum, eu sunt inca pustoaica....insa tu aveai o varsta, mi se pare normal:)))

xeal spunea...

Mda, lasă-mă că pe 4 aprilie fac 31 de ani... Ia repetă şi tu după mine de 31 de ori:

Trei Zeci Şi Unu
Trei Zeci Şi Unu
Trei Zeci Şi Unu
...

şi apoi o să începi să înţelegi la ce duce asta :)

Pasii spunea...

Hehe...las' ca repet zilnic :
Trei Zeci
Trei Zeci....si el nu se prinde ca atatia are si ca trebuie sa se comporte ca atare:)
Sincere mele felicitari!!!
Oare am mai scris asta???? Ca daca da...felicitarile au ramas aceleasi!

Conny spunea...

nene ...am si eu o problema ...am facut cununia in romania cu o fata nihonjin si acuma ea a plecat in japan...chestia e ca ea trebuie sa-mi trimita o foaie ZAIRYUU SIKAKU NINTEISYO ... stie careva ce acte imi trebuiesc pt a trimite sotiei mele !?

xeal spunea...

Conny, n-am nici cea mai mica idee ce este documentul ala.
Intreaba si tu la ambasada Japoniei: http://www.ro.emb-japan.go.jp/
sau pe grupul Romani in Japonia: http://groups.google.com/group/japonia/about

Deeana spunea...

Buna. Nu stiu in ce masura s-au mai schimbat lucrurile in ultimii 2 ani, dar ma gandeam ca poate ai tu vreun raspuns pt mine.
Pe scurt: 1).Sunt logodita cu un japonez 2).urmeaza sa plec cu viza de turist pt 1 luna, timp in care planuim sa ne casatorim (cat se poate de repede :))), dupa care eu sa nu ma mai intorc in Romania decat in iarna, impreuna cu el. Oare e suficienta o luna sa ma casatoresc etc, sa aplic pt shimbarea vizei de turist in cea de sotie si sa o si primesc???

sunt destul de in ceata... help!!!
in fine, o sa merg si la ambasada sapt viitoare, sa vad exact cum trebuie sa procedez, dar nu stiu daca imi raspund si la astfel de intrebari.
M-a amuzat ce am citit pe blogul tau! deci, sa nu uit sa specific faptul ca depun acte pt casatorie :)).

Multumesc anticipat.

Deeana

ddccatalin spunea...

Sincere felicitari man! Azi am dat peste blog-ul tau si cum nu ne-am mai "auzit" de o buna bucatica de vreme iti dai seama ca mi-a facut placere citindu-l si aflind vesti despre tine. Asadar ai scapat de burlacie - casa de piatra. Cum e cu nunta?
Dan