joi, iulie 08, 2004

Instrucţiuni de utilizare (a blogului)

Se pare că nu foarte lume vizitează saitul ăsta al meu care-mi serveşte pe post de jurnal online (weblog sau mai simplu blog). Sau îl vizitează şi "nu se descurcă" prin el. Ceea ce nu e foarte bine....

Template-ul pe care îl folosesc este unul din cele puse la dispoziţie de Blogger (firmă parte din Google care oferă blog space gratuit pentru cine cere. Cere şi ţi se va da. :)) şi dpmdv este foarte simplu de folosit. Dar, uzabilitatea (sau care o fi echivalentul românesc al usability :)) unui produs e dependentă de mulţi factori inclusiv de spaţiul geografic şi cultural al utilizatorilor. Aşa că dacă pentru Blogger sau Alex saitul ăsta pare OK, nu acelaşi lucru se poate spune despre cineva care nu-şi pierde câteva ore în fiecare zi pe internet.

Blogul implicit afişează ultima zi în care am publicat ceva. Asta e ceea ce eu numesc pagina principală - deşi nu e cel mai fericit nume.
În panelul din stânga este un scurt "despre mine" (Blogger nu-mi permite să-l traduc din engleză) cu un link spre o pagină cu detalii. Apoi sunt ultimele zece mesaje aranjate invers cronologic. Secţiunea "arhive" permite vizualizarea tuturor mesajelor dintr-o anumită lună. "Ce filme am mai văzut" şi "Ce mai citesc" cred că nu au nevoie de explicaţii. Iar "Memorabilia" este o secţiune cu linkuri spre saituri externe ce-mi aparţin sau au legătură cu mine.
Singura chestie "mai ascunsă" e revenirea la pagina principală. Pentru asta trebuie făcut clic pe titlul "blogu' lu' Xeal".

În panelul din dreapta sunt mesajele propriu-zise. Titlul mesajului este întotdeuna un link (aşa numitul perma(nent) link) spre pagina mesajului respectiv. Apoi "[Link relevant]" este un link opţional spre o pagină care are legătură cu mesajul respectiv. În sfârşit, la coada mesajului sunt specificaţi autorul şi ora publicării plus numărul de comentarii adăugate mesajului.
Ei, partea frumoasă a blogurilor este că autorul aberează pe diverse teme şi oricine poate să arunce cu pietre (comenteze) respectivele aberaţii! Până acum nu s-a înghesuit nimeni să comenteze nimic. Probabil că nu e aşa de obvios că dacă faci clic pe linkul cu "n comentarii" poţi să şi adaugi un comentariu...

No... sper că am reuşit să mai limpezesc apele prin zonă...

Un comentariu:

xeal spunea...

După ceva săpături am descoperit că Blogger are o pagină cu tagurile folosite pentru afişarea profilului, aşa că am reuşit să termin "localizarea"...

Enjoy ... adică "bucuraţi-vă fraţilor şi surorilor întru virtualitatea cea-prea-reală!" :p:p:p