vineri, iulie 23, 2004

Ghost In The Shell

Am văzut aseară Ghost In The Shell (titlul original Koukaku Kidoutai [甲殻機動隊] - sau într-o traducere mai directă: Shell Riot Police), un anime pe care ţineam să-l văd de multă vreme, dar până acum nu s-a ivit ocazia.

M-am tot chinuit să închiriez DVD-ul cu filmul ăsta timp de câteva luni. O fi Japonia, dar tot casete VHS au mai multe prin centrele alea de închiriere (sau poate tocmai că-i Japonia ;)), iar eu n-am video, numai DVD player. E o chestie kinezească, region-free, pe care am cumpărat-o cu nici 70$. Playerele japoneze pe lângă că-s mult mai scumpe nici nu sunt region-free! Tot kinezu-i frate cu românu!
Aşa că a trebuit să tot aştept "să-mi vină rândul la vizionat". Dar a meritat! Mamă ce film cool/mişto/marfă/ka lumea/ce-o mai fi la modă acum!!! Făcut în 1995, deci totul desenat clasic, cu mânuţa ... dar ce mânuţe!!!
Arată superb grafic, muzica e haunting (cum zici asta în română (te bântuie? :))) iar scenariul şi regia sunt de nota 10! E cam prea scurt pentru gustul meu (am observat că în ultima vreme toate filmele îmi par "prea scurte"! O fi de la LOTR: TRK?!) dar e dens, complex şi tre văzut de două ori ca să-l prinzi bine!

De asemenea, filmul ăsta a fost una din principalele surse de inspiraţie (credeaţi că doar românii fură? :p) pentru fraţii Wachowski şi al lor Matrice.

Iar regizorul lui Ghost In The Shell, pre numele lui Mamoru Oshii, e un giugiuc de regizor care era mai să devină popă creştin înainte de a realiza că vocaţia lui NU e aia! Oricum problema condiţiei umane a rămas una din obsesiile lui, şi răzbate puternic în toate filmele lui.

Hai, daţi fuguţa la "centrul de închiriat animaţii japoneze" şi puneţi mâna pe Ghost In The Shell!

Un comentariu:

ICE3ERG spunea...

am vazut filmu si e grav de tot. prin RO circula CDul DivX de mult, da' de fiecare data imi place sa-l vad. Manga still rules.