marți, iulie 06, 2004

De prin Nagano (partea a doua)

Un lucru interesant despre Japonia este ca dacă ieşi din Tokyo (când scriu "Tokyo" în general mă refer la toată zona metropolitană, inclusiv Yokohama, unde locuiesc acum) totul se schimbă radical. Exceptând oraşele mari, cu populaţii de ordinul milioanelor, oraşele mici ("normale" pentru Ro) japoneze au un aer foarte rural. Totul (magazine, restaurante etc) se închide pe la ora 19, nu prea sunt oameni pe străzi (cel puţin comparat cu Tokyo!), autobuze sau trenuri locale sunt puţine (gen unul, două pe oră) .... într-un cuvânt dacă nu ai maşină şi nu cunoşti zona totul devine teribil de plictisitor.

Evident că tocmai asta am experimentat noi în cele două zile de stat în Nagano :)
Restaurantele închise => am mâncat de la combini (eng. convenience store, echivalentul Alimentarei mioritice), am aşteptat un autobuz care a uitat să mai vină, apoi încă o oră după tren, apoi încă o oră după un autobuz care urma să ne ducă "pe munte".

Ei, între timp am intrat şi printr-un depaato local (eng. department store) care pot să jur că arăta mai nasol decât magazinul Dumbrava (Unirea pentru bucureşteni :)) pe vremea comuniştilor! Avea până şi acelaşi aer disperat ... vânzătoare cu feţe blazate aşteptând ora închiderii. Foarte ne-japonez, ca să zic aşa.

Am ajuns într-un final şi pe munte. Ştiu că arată bine în poză. De-asta am şi mers acolo :) Dar am fost surprins de ce am găsit. Prea civilizat!
La baza punctului de plecare al traseului de hiking o parcare imensă de autocare. Care făcea aerul doar puţin mai bun decât în Yokohama. Apoi lift până în vârf (1945 m). Iar traseul era super amenajat (bine că nu le-o dat prin cap să-l şi betoneze!) şi plin de pensionari...
Ce să zic... halal experienţă montană :p Era un view fain în jur şi am făcut ceva poze pe care sper să le pun online dar prea, prea amenajat. Vorba ceea takes all the fun out of your life....

Niciun comentariu: